Jak jsme vás informovali v předchozím článku, od 7. do 11. října jsme se účastnili 61. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který představil budoucnost průmyslu. Účastnilo se ho 1 662 vystavujících firem z 30 zemí, a za 5 dní ho navštívilo více než 81 tisíc návštěvníků, včetně představitelů vlády. Náš stánek jste mohli najít v Pavilonu Z jako součást národní expozice „Country For The Future“. A jak to na něm vypadalo?.

Nejvíc u nás bylo živo v úterý 8. října, kdy jsme pro všechny návštěvníky měli připravený zajímavý a bohatý program. Zahájily ho ukázky cirkulární ekonomiky z praxe, kdy nám zástupci úspěšných firem, a zároveň vítězové dřívějších ročníků soutěže „Přeměna odpadů na zdroje“, odprezentovali své projekty. Velmi nás těší, že úspěchy sklízí nejen u nás, ale i v zahraničí.

Nemalé množství návštěvníků se tak blíže seznámilo s firmou CIUR a.s. a s jejich ekologicky aktivní přírodní izolací Climatizer Plus (izolací pro tepelnou a akustickou ochranu budov ze sběrného novinového papíru).

 ARP Bohemia s.r.o. představila pryžovou desku ARPTEX, která je vyrobena unikátní technologií na separaci a zpracování pryžového odpadu z recyklace pneumatik.

 Sklárna Janštejn, s.r.o.– firma: „Z malého města, kde se dějí velké věci.“, jak ji představil její zástupce, zaujala s dekorativními deskami BROKISGLASS (zcela nový unikátní materiál vyrobený ze skleněných střepů, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě svítidel v produkci sklárny).

S myšlenkou recyklovaného skla pracuje i Technistone a. s. a jejich obkladový materiál Starling Black, který lze využít pro obklad letištních hal, hotelů a využití najde i v domácnostech.

 Panattoni Czech Republic Development seznámila se svým projektem rekordního využití druhotných surovin při revitalizaci brownfieldu.

Jak recyklované polyesterové textilie využít pro systém zelených střech ukázala společnost RETEX a. s. se svou AQUADESK.

 Brens Europe a. s. pro změnu pracuje s odpadem z gumárenského a automobilového průmyslu, ze kterého tvoří kolejový absorbér hluku BRENS STERED

 A v neposlední řadě ERC-TECH s.r.o představil svou unikátní technologii zpracování a využití stavebních a demoličních materiálů. 

Všechny tyto unikátní projekty nelze obsáhnout pouze krátkým představením. Proto jim každému brzy věnujeme samostatný článek, ve kterém se dočtete bližší informace a budete moct nahlédnout do jejich zákulisí.

Prostor dostala i burza druhotných surovin CYRKL, která chce přinést kreativitu a inovace do světa nakládání s odpady 

„Bojujeme proti absenci kreativity a nekalým obchodním praktikám na trhu s nakládáním s odpady a vedlejšími produkty výroby. Aktivně podporujeme nové přístupy a řešení využívající využití druhotných surovin.“

Celý program ukončil místopředseda vlády a ministr průmyslu Karel Havlíček, který zahájil 4. ročníky soutěže „Přeměna odpadů na zdroje“. Zároveň zdůraznil důležitou roli dnešní mladé generace, která k tématu cirkulární ekonomiky přistupuje aktivněji a zodpovědněji než ty předcházející. Nezbývá než doufat, že se tak v dalším soutěžním ročníku můžete těšit na zajímavé projekty nejen z řad žáků a studentů, ale i od firem ze soukromého sektoru.

Na závěr chceme poděkovat všem našim partnerům a návštěvníkům, kteří k nám na Mezinárodním strojírenském veletrhu zavítali. Doufáme, že náš stánek byl nejen zdrojem zajímavých informací a inspirace, ale i místem pro příjemná a přínosná setkání.