Převzato ze Zajímej.se.

Česká firma CIUR, která sídlí v Brandýse nad Labem, vykupuje staré noviny a vyrábí z nich výrobky na bázi celulózy. Ročně zpracovává více než 50 tisíc tun druhotných surovin.

Jeden z nich – Climatizer plus, je foukaná izolace, která v zimě hřeje, v létě chladí. Celulóza se kombinuje s minerálními solemi tak, aby se po uplynutí životnosti dala dále využít. 

Výrobou izolace se firma zabývá už od roku 1991. Izolace byla jejich prvním výrobkem, postupně portfolio rozšířili až na dnešních 57 výrobků z recyklovaného papíru. Papír pro svoje výrobky odebírají od papíren a tiskáren (např. nepovedený tisk nebo neprodané noviny), ale i od běžných občanů nebo firem. Ve školách pořádá firma výkup papíru společně s osvětovou činností. S firmami pracuje na optimalizaci vzniku odpadů, ty které vzniknou, využívá jako druhotnou surovinu. 

Cirkulární izolace

Foukaná izolace je klasická stavební izolace, která je do stavby aplikována foukáním s pomocí speciálního aplikačního stroje. Pokud izolací Climatizer Plus zateplíte střechu nebo strop domu, můžete uspořit až 35 % nákladů za energie. Když zateplíte celou konstrukci, zvyšuje se možná roční úspora nákladů za energie až na 60 %.