Kristina Zejkanová vytvořila v rámci svého studia na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni pod vedením Jany Potiron originální kolekci Koko Chanel, která pracuje s odpadovým materiálem.

“Jelikož moc ráda experimentuji a zkouším neobvyklé věci, už od začátku jsem se soustředila na vývin nového materiálu. Mou vizí bylo spojit tradici v odlévání do forem a aktuální postoj k inovativním materiálům,” popisuje začátky svého projektu Zejkanová.

Neobyčejně obyčejná krása

Vytváření nejrůznějších alternativních materiálů je jedním z populárních a nevyhnutelných směrů současného designu. Zejkanová se proto snažila zaměřit na předměty z každodenního života, které lidé vyhazují, aniž by pro ně hledali jiné využití. Zejména při přípravě jídla skončí v odpadkovém koši velké množství surovin, ať už se jedná o slupky z ovoce, oschlé pečivo nebo vaječné skořápky. A právě skořápkám chtěla dát Zejkanová druhou šanci a poukázat na jejich neobyčejně obyčejnou krásu. 

Rozdrcením skořápek z vajec a jejich smícháním s trochou pryskyřice získala zajímavý nevšední materiál, který se dá jednoduše vtlačit do nejrůznějších forem. Po vytvrzení je hmota poměrně snadno opracovatelná, voděodolná, nehořlavá a příjemná na dotyk. 

Když dotáhla nový materiál ke své spokojenosti, začala řešit podobu finálního produktu. 

První opravdové skořepinové psaníčko

Převzato z Zajímej.se.

“Co se umění týče, mám moc ráda různé recese, nadsázky a humor. Právě proto jsem se rozhodla reagovat na moderní dámské přezdobené kabelky, které jsou vyrobeny z luxusních látek, drahých kamenů a lesklých kovů. Třpytivých kabelek je dnes všude plno. Proč je ale nevyrobit z něčeho velmi obyčejného, všedního a trochu divného zároveň?” ptala se Zejkanová. 

“Další důvod, který mě ujišťoval, že použití skořápkového materiálu pro výrobu psaníčka je správné, byl fakt, že dámským pevným plesovým kabelkám se říká ,,skořepinová“. Navrhla jsem tedy doslova skořepinové psaníčko,” pokračuje Zejkanová. 

Tvar kabelky je čistý a minimalistický, aby co nejvíce vynikl právě jedinečný materiál. Struktura rozdrcených skořápek nápadně připomíná třpytky a flitry, které jsou pro psaníčka typické, zatímco pruh bavlněné látky symbolizuje kovový rám, který najdeme u většiny plesových kabelek.

I výběr vhodné barvy látky zabral Zejkanové čas, protože i zde jí záleželo na tom, aby i barva měla své odůvodnění. Nakonec se rozhodla pro tmavě zelenou, která symbolizuje uschlé seno, do kterého slepičky snáší svá vajíčka.

Ke kabelce pak navrhla i pánské motýlky, které – ačkoli jsou z obyčejných skořápek – působí elegantně, decentně a především zaujmou svou výjimečností.

Kategorie: Inspirace